· 

Een cursus leiderschap is toch zonde...

 Een cursus leiderschap is toch zonde...

 

Als hogeschoolhoofddocent van het Instituut voor Sportstudies (SISP) kreeg ik de mogelijkheid mij te scholen, samen met enkele collega’s, in leiderschap. Deze leergang vond plaats onder leiding van Rob Panneman en Guus Oosterop van TripleWin. Ach, weer zo’n leiderschap cursus waarbij de transfer of knowledge waarschijnlijk wel op de veel te mooie locatie op de spreekwoordelijke hei zou achter blijven, dacht ik nog. We weten zo langzamerhand toch wel dat dit soort cursussen te weinig effect sorteren voor de Hanzehogeschool en het onderwijs aan onze studenten.

 

Waarom is het zonde?

Cursussen in leiderschap is booming business. Geschat wordt dat bedrijven jaarlijks meer dan 14 miljard euro besteden aan programma’s voor leidinggevenden.

 

Toch lijken de meeste programma’s die nu worden aangeboden tekort te schieten. Uit onderzoek van de Hay Group blijkt dat 68 procent van de Nederlandse managers een negatief werkklimaat organiseert. Vanuit dit perspectief begon ik me aardig zorgen te maken. Ik zag het eerst als een kans, maar nu lijkt het wel het enige thema waarbij je met behoorlijke zekerheid kunt zeggen: dit moet je niet willen! Wat doen ze me aan?

 

Hoe dan wel?

Effectieve leiderschapsontwikkeling hangt primair af van het goed begrijpen welk type leiderschap relevant is voor de strategische doelen en uitdagingen waar jouw organisatie voor staat. Vervolgens heb je kennis nodig, solide wetenschappelijke kennis over wat leiderschap is, hoe het werkt en wat werkt in jouw specifieke situatie.

 

TripleWin

 Kennis over leiderschap en veranderingsprocessen is nodig om een betere leider te worden. Het handelen in de eigen organisatie maakt dat je bouwt aan je geloofwaardigheid. Medewerkers geven namelijk aan dat expertise en eerlijkheid (integriteit) de belangrijkste kenmerken zijn van een goede leider. Dit zit in het DNA van de Leidersleergang van TripleWin. Een uitgebalanceerde mix van kennis, inzicht in je gedrag en daadwerkelijk handelen maken deze leergang confronterend en lerend. Er is transfer of knowledge door de mix en dat je nooit alleen vanuit je organisatie deelneemt. De kracht van samen deelnemen vergroot de inzichten en de duurzaamheid van de gedragsveranderingen omdat je elkaar feedback en feed forward geeft en coaching-on-the-job daadwerkelijk plaats vind. Ik ben mijn leidinggevende en de Hanzehogeschool dankbaar voor de mogelijkheid die ik gekregen heb. Ik ben mijn collega’s, mijn mede cursisten, Guus en Rob dankbaar voor de soms confronterende en vooral hands-on lerende omgeving die we gemaakt hebben. Ik pas het toe, leer en coach collega’s omdat ik bij TripleWin de kennis, de inzichten en gedrag heb geleerd die mij een betere professional maken. Ik raad iedereen aan, wanneer je de kans krijgt, deze leergang te volgen. Voor de Hanzehogeschool zou ik willen zeggen: leiders met een TripleWin mentaliteit realiseren onderwijs en onderzoek met impact.

 

Dinant Roode

 

Share your talent, Move the world.

 

Hogeschoolhoofddocent, Hanzehogeschool, Instituut voor Sportstudies